10 Θετικά συναισθήματα που προκαλούν οι δραστηριότητες στη φύση

Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρο σε φυσικό περιβάλλον μας δίνουν την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη σύνδεσή μας με τη φύση, τους άλλους ανθρώπους και τον ίδιο μας τον εαυτό. Έρευνες δείχνουν ότι η συμμετοχή μας σε υπαίθρια sport έχει σημαντικά οφέλη για τη φυσική και πνευματική μας υγεία, για την αυτοπεποίθηση και για την κοινωνικότητά μας. Ζώντας στην Κύπρο, έχουμε τη μοναδική ευκολία να βρεθούμε από τη θάλασσα στο βουνό μέσα σε μισή ώρα και, απολαμβάνοντας ηλιοφάνεια τις 326 μέρες του χρόνου, δεν έχουμε καμία δικαιολογία για να μην εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων όπως είναι για παράδειγμα τα θαλάσσια σπορ, η ορειβασία και η πεζοπορία. Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, και δη στη φύση, είναι ήδη γνωστά σε όλους μας. Ας δούμε λοιπόν τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια δραστηριότητα στην ψυχική μας υγεία και ευεξία.

1. Ενίσχυση της Αυτοπεποίθησης

Κάνοντας κάτι με αυξημένο βαθμό δυσκολίας ενισχύεται η αυτοπεποίθηση μας. Δοκιμάζοντας ένα καινούριο απαιτητικό σπορ, όπως είναι για παράδειγμα η αναρρίχηση, το kite surfing ή η πεζοπορία σε ένα “σκληρό” περιβάλλον θέτει εν κινήσει το μηχανισμό του οργανισμού για την υπέρβαση των φόβων και των ορίων του, γεγονός που, μαζί με την αίσθηση θριάμβου που έρχεται με κάθε μικρή επιτυχία, ενισχύει σημαντικά τα επίπεδα αυτοπεποίθησής μας.

Ενίσχυση της Αυτοπεποίθησης

2. Απόδραση από την καθημερινότητα

Η συμμετοχή σε δραστηριότητες στη φύση προσφέρει την απαραίτητη απόδραση από τις απαιτήσεις της σύχρονης ζωής και ανανεώνει την αίσθηση του εαυτού εκτός επαγγελματικών και άλλων υποχρεώσεων

Απόδραση από την καθημερινότητα

3. Εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για το φυσικό περιβάλλον

Η επαφή με τη φύση είναι μία υπενθύμιση για την ομορφιά που μας περιβάλλει και ενισχύει επιπλέον το αίσθημα καθήκοντος και υπευθυνότητας που έχουμε για να τη διατηρήσουμε και να την προστατέυσουμε από την καταστροφή.

Εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για το φυσικό περιβάλλον

4. Ενθουσιασμός

Το να είμαστε στη φύση μας δίνει ανά πάσα στιγμή την ευκαιρία να ζήσουμε μια αξέχαστη εμπειρία, απολαμβάνοντας μαγευτικά φυσικά τοπία και φαινόμενα και εντοπίζοντας τις άλλες μορφές ζωής, πηγές ευχαρίστησης και έμπνευσης.

Ενθουσιασμός

5. Μείωση του στρες

Η έκθεση στη φύση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και βοηθά στην καλύτερη ψυχική διάθεση. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ισχυρά νευροχημικά τα οποία ενισχύουν το αίσθημα της ευτυχίας και ικανοποίησης.

Μείωση του στρες

6. Αίσθημα συνεργασίας και εμπιστοσύνης

Καθώς πολλές από τις ομαδικές δραστηριότητες στη φύση είναι απαιτητικές, προϋποθέτουν αυξημένες ανάγκες συνεργασίας των συμμετεχόντων, η οποία συνεργασία ενισχύει το αίσθημα της κοινότητας και του ανήκειν.  Επίσης, συμμετέχοντας σε ομαδικές δραστηριότητες στη φύση έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε άλλα άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα και να συνδεθούμε μαζί τους ουσιαστικά.

Αίσθημα συνεργασίας και εμπιστοσύνης

7. Γυμναστική για το μυαλό

Όταν εμπλεκόμαστε σε μία σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, το μυαλό μας είναι συνεχώς σε διέγερση προκειμένου να παρατηρά το άγνωστο περιβάλλον του, γεγονός που ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθά στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης.

Γυμναστική για το μυαλό

8. Ενίσχυση της δημιουργικότητας

Η έκθεση στη φύση σε συνδιασμό με την εξάσκηση κάποιας δραστηριότητας έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα, γεγονός που οφείλεται πιθανότατα στο ότι τα ερεθίσματα που δύναται να προσφέρει η φύση, σε αντίθεση με τις περιορισμένες εγκαταστάσεις ενός τεχνητού χώρου, αποτελούν πηγή συνειδητοποίησης των αμέτρητων πιθανοτήτων και της ποικιλομορφίας που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του κόσμου και της φύσης μας.

Ενίσχυση της δημιουργικότητας

9. Ενίσχυση των οικογενιακών δεσμών.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι οικογένειες που περνούν χρόνο στη φύση μαζί έχουν ανεπτυγμένη επικοινωνία και δημιουργούν ισχυρότερους δεσμούς.

Ενίσχυση των οικογενιακών δεσμών.

10. Ανανέωση της σχέσης μεταξύ των συντρόφων

Η πραγματοποίηση απαιτητικών δραστηριοτήτων έχει αποδειχθεί ότι φέρνει τα ζευγάρια πιο κοντά. Αυτό το τελευταίο, σε συνδιασμό με τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει για τις ανθρώπινες σχέσεις η έκθεση στη φύση συνιστά τα υπαίθρια σπορ ισχυρά booster για τις συντροφικές σχέσεις. Πάμε έξω τώρα!

Ανανέωση της σχέσης μεταξύ των συντρόφων

Related Posts

Nov 15
10 οφέλη της Yoga για όλους

Η Yoga είναι μια ολιστική πρακτική για το σώμα και το πνεύμα, η οποία έρχεται από την…

Nov 15
10 λόγοι για να δοκιμάσεις κάτι καινούριο

Έχεις κολλήσει στη ρουτίνα και βαριέσαι; Έχεις ξεχάσεις πώς είναι να νιώθεις…

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment