10 λόγοι γιατί το παιδί σας πρέπει να κάνει ένα σπορ

Σκέφτεστε να στείλετε το παιδί σας σε μία αθλητική ομάδα; 

 Σας δίνουμε δέκα λόγος για τους οποίους, αν το κάνετε, θα κάνει τα παιδιά σας να σας ευχαριστούν στο μέλλον. Υπάρχει ένα sport εκεί έξω για όλα τα παιδιά, ακόμα και αυτά που δεν έδειξαν καμία έφεση στο να κυνηγάνε τη μπάλα όταν ήταν νήπια. Τα παιδιά που ασχολούνται με κάποιο άθλημα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σωματικές, πνευματικές και κοινωνικές ικανότητες που θα τους φανούν χρήσιμες και στο μέλλον τους.

Τα παιδιά μαθαίνουν την ομαδικότητα, την πειθαρχεία και την έκφραση μέσω διαφορετικών μεθόδων επικοινωνίας.  Εξασκούνται στο να συγκεντρώνονται στους στόχους τους και στο να μην τα βάζουν κάτω στις δυσκολίες. Και πάνω απ’όλα το απολαμβάνουν, καθώς με τη γυμναστική και το παιχνίδι απελευθερώνονται ενδορφίνες στον οργανισμό τους. Και ποιος δε θέλει το παιδί του να είναι χαρούμενο;Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις θετικές επιπτώσεις που έχει στην εξέλιξη του παιδιού σας η ενασχόληση του με ένα sport.

kıds sports ın cyprus

1. Βελτιώνει τη φυσική του υγεία

Είναι το πλέον προφανές, όμως χρειάζεται να το επισημάνουμε. Η άθληση συντελεί στη φυσική υγεία όλων μας, και τα παιδιά δε διαφέρουν.

Σύμφωνα με τις στατιστικές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, στην Ευρώπη, ο αριθμός των υπέρβαρων νηπίων και παιδιών ανέβηκε σταθερά από το 1990 μέχρι το 2008. Πέραν από το 60%  των παιδιών που είναι υπέρβαρα πριν από την εφηβεία, θα είναι υπέρβαρα και στην ενηλικίωσή τους. Η παχυσαρκία αποτελεί ισχυρό ρίσκο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, ορθοπεδικά προβλήματα, πνευματικές διαταραχές, χαμηλή απόδοση στο σχολείο και χαμηλότερη αυτοπεποίθηση.

Η ενασχόληση των παιδιών με τα σπορ τους προσφέρη σημαντικά οφέλη για την υγεία τους και είναι, σύμφωνα και με την ερμηνεία των στατιστικών, σημαντικό να αρχίζει νωρίς σε ηλικία.

2. Κτίζει τις βάσεις για την διατήρηση υγιεινών συνηθειών και στην ενηλικίωσή του

Αρχίζοντας την ενασχόληση με ένα άθλημα από νωρίς στην ηλικία τους, τα παιδιά μαθαίνουν ότι η φυσική άσκηση είναι ένα σημαντικό κομάτι της ζωής τους, με αποτέλεσμα να διατηρούν το ενδιαφέρον τους γι’αυτή και στην ενηλικίωσή τους.

Τα διάφορα αθλήματα, εκτός από τα οφέλη που έχουν για τη φυσική υγεία των παιδιών, είναι απευθείας συνδεδεμένα με τη βελτίωση της πνευματικής υγείας και εξέλιξής τους. Οι δεξιότητες ζωής που αποκτά ένα παιδί με την πρακτική ενός αθλήματος, όπως για παράδειγμα το να φροντίζει τη διατροφή και την υγεία του, γίνονται μέρος της προσωπικότητάς του και παραμένουν κεντρικές στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

2. Κτίζει τις βάσεις για την διατήρηση υγιεινών συνηθειών και στην ενηλικίωσή του

3. Αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες είναι να τα εμπλέξετε σε αθλήματα, και ιδιαίτερα σε ομαδικά.. Μέσα στην ομάδα, τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν και να συνεργάζονται με άλλα παιδιά για την επίτευξη των κοινών τους στόχων: μαθαίνουν να ακούν, να εκφράζουν τις ιδέες τους και να λύνουν τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν τις έμφυτες ηγετικές ικανότητες που ίσως έχουν και να τις αναπτύξουν. Και, φυσικά, μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού, τους συμπαίκτες, αλλά και τους αντιπάλους τους.

Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι άμεσα μεταβιβάσιμες και στην κοινωνική ζωή του παιδιού και βοηθούν το παιδί να δρα με αυτονομία και ενσυναίσθηση στις σχέσεις που βιώνει στην καθημερινότητά του.

7. Εξελίσσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

4. Κτίζει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους

Τα σπορ αποτελούν ένα φανταστικό τρόπο ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης του παιδιού, μέσω της ενθάρρυνσης και της επισήμανσης των κατορθωμάτων τους και την επιβράβευση της προσπάθειάς τους. Περεταίρω, τα παιδιά μαθαίνουν να δέχονται την εποικοδομιτική κριτική και να τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους και, μαθαίνοντας πώς να βελτιώνουν την απόδοσή τους, κτίζουν το αίσθημα της αυτοεκτίμησής τους.

Η παρότρυνση και οι συμβουλές που δέχονται από τους δασκάλους και τους προπονητές τους παραμένουν στο μυαλό τους ως κινητήρια δύναμη, αναπτύσσοντας ένα θετικό τρόπο σκέψης, ο οποίος έχει ως κίνητρο τη βελτίωση και την ενδυνάμωση τους.

5. Ενδυναμώνει το αίσθημα του φιλικού ανταγωνισμού

Τα παιδιά μαθαίνουν να ανταγωνίζονται έχοντας ως γνώμονα τη δική τους προσωπική βελτίωση, αλλά και τη βελτίωση της ομάδας τους. Μαθαίνουν ότι κάποιες φορές θα κερδίσουν και άλλες θα χάσουν, αλλά δε σταματούν να δουλεύουν για την επίτευξη μίας καλύτερης απόδοσης.

5. Ενδυναμώνει το αίσθημα του φιλικού ανταγωνισμού

6. Διδάσκει πολύτιμα μαθήματα ζωής

Με την εξάσκηση ενός sport, τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι η επιτυχία και η επιβράβευση έρχονται ως αποτέλεσμα συνεχούς και συνεπούς δουλειάς. Τα παιδιά μαθαίνουν να υιοθετούν μια ενεργή δράση και να συνεχίζουν την εξάσκησή τους με δέσμευση και πειθαρχεία, παραμένοντας προσηλωμένα στο στόχο τους, παρά τις οποιεσδήποτε αντιξοότητες ή δυσκολίες. Μαθαίνουν ότι θα υπάρχουν τόσο νίκες όσες και αποτυχίες, αλλά αυτές οι τελευταίες δεν είναι κάτι το οποίο τα σταματά, αλλά αντίθετα τους δίνει την ευκαιρία να γίνουν καλύτερα.

6. Διδάσκει πολύτιμα μαθήματα ζωής

7. Εξελίσσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Τα αθλήματα απαιτούν συγκέντρωση, προσήλωση και γρήγορη δράση. Κατά τη διάρκεια της εξάσκησής τους το παιδί καλείται να προσαρμόζεται σε γρήγορα εναλλασσόμενες καταστάσεις, να εντοπίζει και να ζυγίζει τις επιλογές του και να παίρνει αποφάσεις, κρατώντας το ρυθμό του παιχνιδιού. Αυτές οι δεξιότητες ενσωματώνονται στην προσωπικότητα του παιδιού και μεταφέρονται και σε άλλους τομείς της ζωής του.

7. Εξελίσσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

8. Προσφέρει πιθανότητες για καινούριες φιλίες

Φέρνοντας τα παιδιά σε ένα καινούριο περιβάλλον, τους δίνεις την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλα παιδιά και να δημιουργήσουν φιλίες. Αυτές οι φιλίες, λόγω της εξέλιξής τους σε ένα δυναμικό και με προκλήσεις περιβάλλον, αποκτούν γερά θεμέλια και είναι πιθανόν να παραμείνουν σταθερές στη ζωή του παιδιού. Επιπλέον, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δίνονται δυνατότητες στο παιδί να ανταγωνιστεί στο εξωτερικό ή σε διεθνή περιβάλλοντα, του προσφέρονται ευκαιρίες να δημιουργήσει φιλίες με άλλα παιδιά από όλο τον κόσμο.

Προσφέρει πιθανότητες για καινούριες φιλίες

9. Ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας

Τα παιδιά συνδέονται με τους συναθλητές τους και νιώθουν την αίσθηση ότι ανήκουν στην κοινότητα του αθλήματος με το οποίο ασχολούνται, αισθήματα τα οποία ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του και τη θετική στάση απέναντι στη ζωή. Εκτός από τα παιδιά, οι γονείς μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη γνωριμία τους με άλλους γονείς και την πραγματοποίηση παράλληλων δραστηριοτήτων.

9. Ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας

10. Κτίζει τα θεμέλια για ακαδημαϊκή επιτυχία

Ένας αριθμός ερευνών αποδεικνύουν τις θετικές επιπτώσεις που έχει η ενασχόληση με ένα άθλημα στην επίδοση και επιτυχία του παιδιού στο σχολείο. Τα sport, εκτός από τις προαναφερθείσες δεξιότητες που αναπτύσσουν στο παιδί, του δίνουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της μέρας, βελτιώνουν τη διάθεσή, τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητά του.

Για την επίτευξη των παραπάνω, είναι σημαντικό να μην επιβαρύνονται τα παιδιά με μη ρεαλιστικές προσδοκίες και δύσκολους στόχους από την αρχή. Τα παιδιά δεν πρέπει να συμμετέχουν σε sport με αυτοσκοπό την άμεση επιτυχία, αλλά για να αναπτύξουν τις φυσικές και πνευματικές τους ικανότητες. Η υπερβολική πίεση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να δημιουργήσει αποστροφή προς τον αθλητισμό γενικότερα. Αφήστε καλύτερα το παιδί σας πρώτα να έρθει σε επαφή με ένα sport και να το συνηθίσει, κάνοντας το μέρος της καθημερινότητάς του, και τα οφέλη θα έρθουν αργά ή γρήγορα.

10. Κτίζει τα θεμέλια για ακαδημαϊκή επιτυχία

Related Posts

Nov 08
Πώς η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου αλλάζει τον εγκέφαλό σου

Music Schools in Cyprus …και γιατί δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσεις να μαθαίνεις…

Sep 14
Γιατί το να δοκιμάσεις κάτι καινούριο τώρα θα σε κάνει πιο έξυπνο για πάντα

1. Σκέφτομαι άρα αλλάζω Με το να ξεκινάς μια καινούρια δραστηριότητα, το μυαλό σου…

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment