Πώς η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου αλλάζει τον εγκέφαλό σου

…και γιατί δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσεις να μαθαίνεις μουσική.

Η διαδικασία εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου και οι επιπτώσεις που αυτή έχει στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει αποτελέσει αντικείμενο πληθώρας επιστημονικών ερευνών. Με τα μέσα που προσφέρει η ανάπτυξη της επιστήμης της νευρολογίας, όπως τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας (MRI), οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκέφαλο μουσικών εν ώρα δράσης και μη. Τα συμπεράσματα των ερευνών στηρίζουν το επιχείρημα ότι η πρακτική εξάσκηση της μουσικής έχει ευεργετικές ιδιότητες στην εξέλιξη του εγκεφάλου, σε τομείς όπως η μνήμη, η κινητικότητα, οι γλωσσικές/γνωστικές ικανότητες και οι κοινωνικές δεξιότητες.

Πώς η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου αλλάζει τον εγκέφαλό σου

Εγκεφαλική ενδυνάμωση

Το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου είναι για τον εγκέφαλο το αντίστοιχο μιας ολοκληρωμένης φυσικής άσκησης για το σώμα. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ενεργοποιεί τον εγκέφαλο στην ολότητά του, και ιδιαίτερα τις περιοχές που σχετίζονται με την οπτική, ακουστική και κινητική λειτουργία του. Με την εξάσκηση της μουσικής, ενισχύονται οι πιο πάνω λειτουργίες και αυτή η ενδυνάμωση είναι εμφανής και σε άλλες δραστηριότητες, οι οποίες δε σχετίζονται απαραίτητα με τη μουσική.

Brain function

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Η εκτέλεση της μουσικής απαιτεί κινητικές δεξιότητες, οι οποίες ελέγχονται και από τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Επίσης, συνδυάζει τη γλωσσική και μαθηματική ακρίβεια, η οποία συναντάται πιο εξελιγμένη στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, με τη δημιουργικότητα του δεξιού ημισφαιρίου, γεγονός που έχει αποδειχθεί να ενισχύει τη δραστηριότητα του μεσολοβίου του εγκεφάλου, το σημείο το οποίο συνδέει τα δύο ημισφαίρια, επιτρέποντας έτσι τη μετάδοση πληροφοριών μέσω καινούριων διόδων. Είναι μάλιστα αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι, σε μουσικούς, το ίδιο το μέγεθος του μεσολοβίου (corpus callosum) είναι μεγαλύτερο, ενώ μεγαλύτερες είναι επίσης οι περιοχές του εγκεφάλου συνδεδεμένες με την κίνηση, την ακοή και τις οπτικο-χωρικές δεξιότητες. Με πιο απλά λόγια, μπορείς να δεις αν κάποιος ξέρει να παίζει ένα μουσικό όργανο μόνο και μόνο βλέποντας την “φωτογραφία” του εγκεφάλου του!

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Multitasking

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί ουσιαστικά το συγχρονισμό ανάμεσα στις κινήσεις του οργανοπαίκτη, τα οπτικά ερεθίσματα που έχει (είτε αυτά είναι μία παρτιτούρα ή οι κινήσεις ενός μαέστρου) και τα ακουστικά ερεθίσματα που έχει (όπως για παράδειγμα η μουσική από τα άλλα μέλη της ορχήστρας στην οποία είναι μέλος ή ακόμα και το τικ τακ του μετρονόμου ή κάποιας άλλης συνοδείας με την οποία κάποιος μελετά). Αυτή η δεξιότητα του συγχρονισμού δράσης σε συνάρτηση με ποικίλα ερεθίσματα, η οποία ενδυναμώνεται με την εκμάθηση μουσικής, είναι ουσιαστικά η ενίσχυση της ικανότητας ενός ατόμου για multitasking και για επεξεργασία δεδομένων. Κάτι το οποίο οδηγεί σε αποτελεσματικότερη και δημιουργικότερη επίλυση προβλημάτων, που προκύπτουν τόσο σε εργασιακές αλλά και κοινωνικές συνθήκες.

multitasking

Ενίσχυση μνήμης

Η εξάσκηση της μουσικής επιφέρει επίσης θετικές επιπτώσεις στη μνήμη. Καθώς η εκτέλεση ή η δημιουργία ενός έργου απαιτεί το συντονισμό κινήσεων, γλώσσας και συναισθημάτων, οι εξελιγμένες δεξιότητες στους πιο πάνω τομείς επιτρέπουν την αποθήκευση καινούριων πληροφοριών σε συνάρτηση με ποικίλα άλλα ερεθίσματα, δίνοντας στον εγκέφαλο πολλαπλούς συνδέσμους ανάκλησης μίας συγκεκριμένης πληροφορίας.

brain memory

Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Ενδιαφέροντα είναι επίσης τα αποτελέσματα ερευνών, τα οποία έχουν δείξει ότι η μουσική βοηθά τον εγκέφαλο να αναρρώσει μετά από τραυματισμό. Μία συγκεκριμένη έρευνα έχει μάλιστα δείξει τη θετική συνάρτηση μεταξύ μουσικής εξάσκησης και αναπλήρωσης της κινητικής ικανότητας ασθενών οι οποίοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, μέσα σε τρεις μόνο εβδομάδες μετά από την εισαγωγή των ασθενών στο μουσικό πρόγραμμα.

 

Anaptixi kinikon dexiotiiton

Αύξηση ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα

Ένα τελευταίο σημείο στο οποίο αξίζει να αναφερθούμε είναι ότι η εξάσκηση της μουσικής αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα, και προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, οι οποίες προσφέρουν συναισθήματα χαράς και ευχαρίστησης, μειώνοντας τα επίπεδα στρες και κατάθλιψης.

music therapy movement

Η δύναμη της μουσικής

Η μουσική δεν είναι προνόμιο λίγων, αλλά ένα δώρο της ανθρώπινης φύσης από το οποίο όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε. Από την εκτέλεση ενός κλασικού κοματιού σε πιάνο ή βιολί μέχρι το ρυθμικό κτύπημα κατσαρόλων, η μουσική έχει τη δυνατότητα να σε ξυπνήσει, να σε ενδυναμώσει και να σε ανεβάσει.
the power of music

Related Posts

Nov 15
10 λόγοι γιατί το παιδί σας πρέπει να κάνει ένα σπορ

Σκέφτεστε να στείλετε το παιδί σας σε μία αθλητική ομάδα;   Σας δίνουμε δέκα…

Sep 14
Γιατί το να δοκιμάσεις κάτι καινούριο τώρα θα σε κάνει πιο έξυπνο για πάντα

1. Σκέφτομαι άρα αλλάζω Με το να ξεκινάς μια καινούρια δραστηριότητα, το μυαλό σου…

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment