10 οφέλη της Yoga για όλους

Η Yoga είναι μια ολιστική πρακτική για το σώμα και το πνεύμα, η οποία έρχεται από την Ασία και έχει παράδοση χιλιάδων χρόνων. Τα οφέλη της Yoga έχουν γίνει εδώ και χρόνια γνωστά και στο δυτικό πολιτισμό και δεν είναι τυχαίο που η εξάσκησή της κερδίζει συνεχώς έδαφος και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Εάν δεν την έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα, διαβάστε παρακάτω για τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει και μάθετε γιατί αξίζει τον κόπο να της δώσετε μία ευκαιρία.

1. Προσφέρει ευλυγισία, ενδυνάμωση και βελτιώνει την στάση του σώματος

Με την εξάσκηση της yoga, δυναμώνουν οι μύες του σώματος ενώ αναπτύσσουν παράλληλα ευλυγισία, η οποία βοηθά το σώμα να διατηρεί μια σωστή στάση. Όταν το σώμα βρίσκεται σε σωστή στάση, είτε κάθεστε είτε κινείστε, αυξάνονται οι αντοχές σας και μειώνονται οι πιθανότητες να αναπτύξετε κάποιο μυϊκό πρόβλημα, ενώ αναπνέετε καλύτερα και νιώθετε μεγαλύτερη ευεξία. Μην πτοείστε από τις εικόνες των αθλητών της Yoga που τους δείχνουν σε περίπλοκες και προχωρημένες πόζες. Η Yoga δεν απαιτεί να έχετε ήδη ευλυγισία, αλλά απευθύνετε σε όλους και με την πρακτική της θα βελτιώσετε τη δική σας.

2. Ενισχύει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους

Ακόμη και με μία καθημερινή ελαφριά εξάσκηση κάποιων στάσεων, η Yoga βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην καύση λίπους, ενισχύοντας την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους. Επιπλέον, με την απελευθέρωση ορμονών που μειώνουν το άγχος, σας προστατεύει από το να στραφείτε στο φαγητό για την ανακούφιση από το στρες. Ταυτόχρονα, προωθεί ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, βοηθώντας σας να αναπτύξετε μία πιο ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, αφού μέσω της πρακτικής της θα συνειδητοποιήσετε τη σχέση μεταξύ σώματος και μυαλού και θα αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο στις διατροφικές σας συνήθειες.

3. Μειώνει το στρες

Η πρακτική της Yoga περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία: τις πόζες/κινήσεις, τη συνειδητή αναπνοή και το διαλογισμό. Έρευνες δείχνουν ότι με την πρακτική αυτών των τριών στοιχείων σε συχνή βάση μειώνονται τα επίπεδα στρες στον οργανισμό, ενώ οι χαλαρωτικές ασκήσεις βοηθούν το σώμα και το μυαλό να ηρεμεί. Με τη συνεχή πρακτική, ανακαλύπτετε που συνηθίζετε να κρατάτε ένταση στο σώμα σας και μαθαίνετε να την απελευθερώνετε.

4. Βελτιώνει τον ύπνο

Η μείωση του στρες και η καλύτερη σωματική κατάσταση, σε συνδυασμό με τον υγιεινό τρόπο ζωής που προωθεί η πρακτική της Yoga έχουν,  ως φυσικό επακόλουθο, έναν καλύτερο ύπνο, μειώνοντας τα κρούσματα αυπνίας ή ανήσυχου ύπνου.

5. Βελτιώνει την αναπνοή

Ένας βασικός άξονας της πρακτικής της Yoga είναι η συνειδητή και αργή αναπνοή. Με τις ασκήσεις αναπνοής, οι οποίες ονομάζονται Pranayama, εξασκείστε στο να παίρνετε πιο βαθιές και ολοκληρωμένες αναπνοές. Αυτή η εξάσκηση οδηγεί στη διατήρηση μιας καλύτερης αναπνοής και εκτός της πρακτικής της Yoga, βοηθώντας σας να παραμείνετε ήρεμοι και χαλαροί μέσα στη μέρα και να αντιμετωπίζετε τις καθημερινές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και καθαρό μυαλό.

6. Ανεβάζει τη διάθεση

Έρευνες δείχνουν ότι η σταθερή πρακτική της Yoga αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό, της επονομαζόμενης και «ορμόνη της ευτυχίας». Επιπλέον, η Yoga  έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα ευχαρίστησης στον ανθρώπινο οργανισμό. Η Yoga λοιπόν, ανεβάζει τη διάθεση, κάνοντας σας πιο χαρούμενους και έτοιμους να ζήσετε τις στιγμές σας στο έπακρο.

7. Βελτιώνει τη συγκέντρωση

Καθώς η Yoga σας βοηθά να παραμένετε πιο ήρεμοι με το να κρατάτε την προσοχή σας στην αναπνοή και στο τι συμβαίνει κάθε συγκεκριμένη στιγμή στο σώμα και στο μυαλό σας, σας επιτρέπει να αυξάνετε τη συγκέντρωσή σας και τη μνήμη σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρακτική της Yoga βελτιώνει το συντονισμό μυαλού και σώματος, τα αντανακλαστικά, τη μνήμη, ακόμα και το δείκτη IQ. Καθώς το μυαλό μαθαίνει να χειρίζεται τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις που σας αποσυντονίζουν, παραμένετε πιο συγκεντρωμένοι στο παρόν και στους στόχους σας.

8. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Για όσους από εσάς βασανίζει χαμηλή αυτοπεποίθηση, η Yoga μπορεί να κάνει θαύματα. Με την ολοκληρωμένη πρακτική της Yoga κοντά σε ένα δάσκαλο που θα σας καθοδηγήσει τόσο στις σωματικές όσο και στις ψυχικές τις διδασκαλίες θα αναπτύξετε μία διαφορετική αντίληψη του κόσμου, μέσα στην οποία θα μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε την αξία σας, ως ένα μοναδικό μέρος της ολότητας που σας περιβάλλει, και θα μάθετε να ξεπερνάτε τα αρνητικά συναισθήματα προς τον εαυτό σας, βρίσκοντας τη χαμένη αυτοπεποίθησή σας.

9. Σας κάνει πιο συνειδητοποιημένους

Με καλύτερη φυσική κατάσταση και διάθεση, και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση στο παρόν, η Yoga μπορεί να σας μάθει να κάνετε πιο συνειδητοποιημένες αποφάσεις στην καθημερινότητά σας, αναλύοντας και αξιολογώντας καλύτερα τα στοιχεία που έχετε μπροστά σας, χωρίς να κατακλύζεστε από στρες ή αρνητικά συναισθήματα. Με αυξημένη επίγνωση των καταστάσεων που βιώνετε στο παρόν, μαθαίνετε καλύτερα τον εαυτό σας και τι είναι αυτό που σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.

10. Προσφέρει μακροβιότητα

Η Yoga, με όλα τις παραπάνω θετικές επιπτώσεις που έχει στη φυσική και ψυχική σας κατάσταση, μπορεί να σας προσφέρει μια μακροβιότερη ζωή, με καλύτερη ποιότητα. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, ενώ καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης, αφού προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία του μυϊκού και σκελετικού συστήματος.   Όπως θα έχετε καταλάβει, τα οφέλη της Yoga είναι πολλά και αλληλοσυνδεόμενα. Αυτό είναι ίσως και το κυριότερο μάθημα της Yoga: ότι όλα είναι συνδεδεμένα και επηρεάζουν το ένα το άλλο: από την αναπνοή μέχρι την καλύτερη φυσική κατάσταση και από την αυτοπεποίθηση μέχρι την επίτευξη των στόχων σας, όποιοι και να είναι αυτοί, μια ολιστική πρακτική βελτιώνει όλους τους τομείς της ζωής σας και σας ενδυναμώνει, εξοπλίζοντάς σας με αυτά που χρειάζεστε για να κατακτήσετε αυτά που εσείς θέλετε.  

Related Posts

Nov 15
10 λόγοι για να δοκιμάσεις κάτι καινούριο

Έχεις κολλήσει στη ρουτίνα και βαριέσαι; Έχεις ξεχάσεις πώς είναι να νιώθεις…

Oct 10
10 Θετικά συναισθήματα που προκαλούν οι δραστηριότητες στη φύση

Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρο σε φυσικό περιβάλλον μας δίνουν την ευκαιρία να…

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment