Γιατί το να δοκιμάσεις κάτι καινούριο τώρα θα σε κάνει πιο έξυπνο για πάντα

1. Σκέφτομαι άρα αλλάζω

Με το να ξεκινάς μια καινούρια δραστηριότητα, το μυαλό σου αναγκάζεται να σκεφτεί, προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και να προσηλωθεί σε ένα καινούριο στόχο. Μέσω αυτής της σκέψης δημιουργούνται στον εγκέφαλο νέες συνάψεις, οι οποίες ενδυναμώνουν τη νευροπλαστικότητα του, με άλλα λόγια τη δυνατότητα του για μάθηση, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη καινούριου τρόπου σκέψης και σε τομείς εκτός αυτής της καινούριας δραστηριότητας.

Σκέφτομαι άρα αλλάζω

2. Ένα μικρό βήμα για το δεξί σου πόδι, ένα μεγάλο βήμα για το δεξί ημισφαίριό του εγκεφάλου σου

Η δοκιμή ενός καινούριου sport συνδέει τις νέες εγκεφαλικές συνάψεις που αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν με συγκεκριμένες σωματικές κινήσεις. Με εξάσκηση δε των σωματικών κινήσεων ενισχύεται η στάμινα και του εγκεφάλου, δίνοντας την ευκαιρία στη σκέψη να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα και να εξελιχθεί. Είναι μία αμφίδρομη σχέση στην οποία το μυαλό ενισχύει το σώμα και αντίστροφα. Επιπλέον, η φυσική άσκηση έχει διαπιστωθεί ότι ευνοεί τη νευρογένεση, δηλαδή τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων, αποκαθιστώντας βλάβες του εγκεφάλου και βελτιώνοντας τη μνήμη.

Ένα μικρό βήμα για το δεξί σου πόδι, ένα μεγάλο βήμα για το δεξί ημισφαίριό του εγκεφάλου σου

3. Ισχύς εν τη ενώσει – Κοινωνικές δεξιότητες

Με τη συμμετοχή σε μία καινούρια ομαδική δραστηριότητα, όπως ένα ομαδικό σπορ ή ένα θεατρικό εργαστήρι, εξελίσσονται οι κοινωνικές δεξιότητες του ατόμου, γεγονός που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συνδέεται με τη γνωστική εξέλιξη του, ενώ το αντίθετο είναι συνδεδεμένο με εξασθένηση της ικανότητας του ατόμου να μαθαίνει καινούρια πράγματα και να αποθηκεύει πληροφορίες.

Ισχύς εν τη ενώσει – Κοινωνικές δεξιότητες

4. Θετική σκέψη

Εξασκώντας καινούριες δραστηριότητες σε ένα ασφαλές περιβάλλον βοηθάς στην καλλιέργεια ενός θετικού τρόπου σκέψης, όπου οι μικρές “αποτυχίες” αποτελούν ευκαιρίες για μάθηση αντί για αφορμές να κριτικάρεις ή να αποθαρρύνεις τον εαυτό σου. Αυτός ο τρόπος σκέψης κατευθύνει την ενέργειά σου στη μάθηση και ενισχύει την υπομονή και επιμονή σου, ικανότητες που εξαπλώνονται και σε άλλους τομείς της ζωής σου, φέρνοντάς σε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σου.

Θετική σκέψη

5. Δημιουργικότητα

Δοκιμάζοντας κάτι καινούριο ενισχύεις τη δημιουργικότητα της σκέψης σου,  δεξιότητα ιδιαίτερα χρήσιμη σε καταστάσεις όπου το μυαλό σου “κολλάει” και αδυνατεί να βρει διεξόδους σε καθημερινά ή και πιο σύνθετα προβλήματα. Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας μέσω καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων αναπτύσσει την ικανότητά σου να ξεπερνάς τους φόβους σου, οι οποίοι αποτελούν τα εμπόδια για την εξέλιξη της σκέψης σου και τη βελτίωση της ζωής σου.   Προκειμένου να επωφεληθείς από την εμπειρία σου σε μία καινούρια δραστηριότητα δε χρειάζεται να προσπαθήσεις σκληρά ή να ανησυχείς για την απόδοσή σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή και ανάλαφρη διάθεση: το ήδη εξελιγμένο ανθρώπινο μυαλό σου θα φροντίσει για τα υπόλοιπα!

Related Posts

Nov 15
10 λόγοι για να δοκιμάσεις κάτι καινούριο

Έχεις κολλήσει στη ρουτίνα και βαριέσαι; Έχεις ξεχάσεις πώς είναι να νιώθεις…

Nov 08
Πώς η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου αλλάζει τον εγκέφαλό σου

Music Schools in Cyprus …και γιατί δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσεις να μαθαίνεις…

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment